Thursday, June 4, 2015

Memoria musculara te ajuta sa revii rapid dupa o perioada de pauza

La inceput este foarte greu sa ajungi la un anumit nivel de pregatire care sa iti permita sa abordezi o distanta mare cu un pace foarte bun.  Ulterior, chiar daca renunti la antrenamente pentru o perioada mai mare de timp, ajungi la aceleasi performante mult mai usor ca la inceput. Pare putin ciudat ca un lucru care a fost foarte dificil prima data sa devina relative usor data viitoare.
Raspunsul la aceasta intrebare are multe componente. Increderea este, cu siguranța o parte importanta. Odata ce stii ca esti capabil de ceva, este mai usor sa o faci din nou. Exista, de asemenea, adaptari neuromusculare (adica semnale care calatoresc de la creier la muschii) - asta este o explicatie similara a efectelor observate la antrenamentele de forta. Dar se pare ca muschii insisi sunt de asemenea modificati de antrenament, într-un mod care le permite sa recastige mai usor forma fizica initiala.
In anul 2010, cercetatorii norvegieni a publicat un studiu asupra memoriei musculare la antrenamentele de forta la soareci si sobolani care a sugerat un mecanism. Celulele musculare sunt neobisnuite pentru ca sunt mai mari în comparație cu alte cellule si au mai multe nuclee într-o singura celula. Cand faci antrenamente de forta, celulele musculare devin chiar mai mari, adaugand mai multe nuclee. Cand te opresti din antrenament, celulele musculare devin mai mici, dar noile rezultate au sugerat ca numarul de nuclee ramane ridicat la mult timp dupa oprirea antrenamentului. Ulterior, atunci cand începi din nou antrenamentele, aceste nuclee sunt deja acolo, gata pentru a stimula sinteza proteinelor musculare.
Acesta e un aspect important de avut in vedere si ar trebui ca alergatorii sa sa fie dispusi sa isi ia cateva saptamani de pauza in fiecare an pentru a-si reincarca bateriile, pentru ca indiferent de cat de mult pierzi din nivelul de pregatire nu vei porni de la zero si vei ajunge mult mai repede la forma maxima.


Sursa: runnersworld.com

0 comments:

Post a Comment